Olof Röhlander

Vad är en nyckel?

Är en nyckel som inte kan låsa upp någonting fortfarande en nyckel?

Det här är en filosofisk fråga som jag själv upptäckte nyligen. Vad betyder den? Jo, om man definierar ett ting utifrån dess funktion kan man säga att för att kunna kalla något en nyckel behöver den kunna användas till att låsa upp saker med. Om den inte kan göra det är det i den meningen ingen nyckel.

Vad händer om alla lås ändras – och min gamla nyckel som tidigare fungerat inte längre passar in någonstans? Om nyckeln runt halsen upphör att ha en funktion, kan man då ens kalla det en nyckel?

Vad kan man som individ göra när känslan uppstår av att det man erbjuder inte längre efterfrågas?

Ett förslag är att anpassa din nyckel till de lås som gäller nu. Du lämnar in den till en låssmed som filar till den så att den passar ett lås. Det kan landa i att anlita en coach som bidrar till små justeringar.

Ett annat initiativ är att slänga sin befintliga nyckel och inhandla en ny som är bättre formad utifrån hur låsen ser ut nuförtiden. Det skulle kunna vara att gå en utbildning för att lära om och lära nytt.

Eller så letar du till dess du hittar ett lås som passar in i den nyckel du har eller väntar till lämpliga lås kanske dyker upp. Istället för att du anpassar dig till marknaden får marknaden anpassa sig till dig.

Ett fjärde alternativ är att skapa ett eget lås, förslagsvis genom att starta eget eller själv bli låssmed.

Antingen anpassar du dig eller så ordnar du en ny nyckel eller så hittar du ett lås till den nyckel du alltid haft runt halsen. Men ska en nyckel kunna fungera behöver den en funktion. Där har du ett val.

Kommentera på inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>