Olof Röhlander

Måste du städa?

Tänk dig att du har haft en hel eftermiddag fylld av sysslor. Du har handlat mat, ställt in i diskmaskinen, dammsugit, slängt in en tvätt, vädrat lakanen, plockat skräp, kastat tidningar, betalat räkningar, bokat tid hos tandläkaren.

Du har varit igång i ett. Nu sitter du i soffan och pustar ut och känner att du har varit duktig. Man tittar nöjt på en checklista som nu är avbockad. Kan du känna igen den känslan? Det har varit en bra dag då vi har fått mycket gjort.

Tror vi.

Jag gissar att det kan saknas viktiga saker på den där listan. Viktigare än alla de andra men som ändå inte ens finns nedskrivna på att-göra-lappen.

Vilka av alla de där punkterna har fört dig närmare dina mål och drömmar?

Det känns som att man får mycket gjort när man har fixat och fejat en hel dag, men låt dig inte luras. Om våra aktiviteter bara för oss tillbaka till ruta ett kommer vi att fortsätta trampa vatten. Livet blir ett enda nollsummespel.

Missförstå mig rätt. Självklart är det viktigt att ha det fräscht och rent runtomkring sig, att vardagen fungerar – men är det viktigare än vår framtid?

En småföretagare som ägnar dagen åt att sortera kvitton och sätta in papper i pärmar, istället för att göra sådant som faktiskt kan skapa intäkter, känner sig säkert ändå duktig efteråt. Det upplevs som att man har fått mycket gjort. Men hade man ägnat sig åt det som de facto sätter mat på bordet skulle man kanske ha haft råd att leja bort det där.

Vardagssysslor jag beskrivit ovan ska skapa förutsättningar för att kunna göra det som skapar verkliga värden, inte ta över på bekostnad av det.

Ja, men jag MÅSTE ju städa. Jag måste laga mat. Jag måste fixa med mina papper, annars blir det kaos! Kanske det, men fortsätter det att ta upp en för stor del av din tid har du snart ingen verksamhet kvar att administrera – och då blir det kaos på riktigt. Det gäller såklart inte bara egenföretagare.

Nästa gång du säger att du har haft fullt upp hela dagen, lägg till två följdfrågor: Med vad har jag haft fullt upp? Har jag satt prioriteringarna rätt?

Kommentera på inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>