Olof Röhlander

Går tiden fort?

Vad är tid, egentligen? Som någon klok filosof sa: ”Frågar du mig vad tid är så kan jag inte säga det, men jag vet vad tid är.” Lite så tror jag vi också känner. Vi vet att en sekund är en sekund och att en minut är en minut. Men vi har samtidigt upplevt när sekunder kändes som minuter, och tvärtom. Vissa menar att ”tiden går så fort”. Säger man så ofta anser jag att det är ett tecken på att något bör göras.

Tänk dig att du har en sådan där gammaldags bandspelare framför dig, en som fanns på 80-talet. Vi föreställer oss att du den här dagen har en sådan liten bandspelare i fickan, som du kan ta fram när du vill. Den knapp du väljer att trycka på beror på vad som sker just nu, där du är. Det vill säga:

Trycker du på paus så vill du stanna upp tiden. Trycker du på record vill du spela in upplevelsen för att ha det kvar i minnesbanken. Genom fast forward skyndar du på tiden en aning. Rewind backar bandet och ger dig chansen att spela upp en händelse igen. Antingen för att lära dig något, eller återuppleva den. Du kan också spela över sådant som inte längre har ett värde, som du vill radera.

Den där bandspelaren var en viktig del av livet när jag växte upp. Den krånglade ibland, men fanns där. Jag har den alltjämt i fickan, fast nu som en metafor för att hantera tiden. Särskilt pausknappen har ett stort värde för mig. Den ger mig chansen att reflektera, ta bättre beslut, tänka på saker. Ändå kan jag bruka den oftare. Det borde vara den mest nötta knappen, särskilt när det känns som att tiden går så där fort igen. Hur använder du din bandspelare – och hur ofta trycker du på pausknappen?

Kommentera på inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>