Olof Röhlander

Du är hjälten i filmen

Anta att du från en säker källa får veta att du inte längre kan misslyckas med något du företar dig. Du kan bara lyckas. Precis allt du tar i blir en rungande succé. Tänk dig att du får ett sådant besked.

Försök sätta dig in i det här nu, att du blir fullkomligt ostoppbar. Du kan inte göra fel. Känn känslan. Tänk dig att hela du är en framgångshistoria. Du lever i sagan med det lyckliga slutet. Du är hjälten i filmen. Du börjar skriva ned allt du vill göra, bli och åstadkomma. Pennan glöder, kinderna blossar.

Människan har alltid försökt förutsäga framtiden. Vi har kastat krukor i backen och tolkat skärvornas betydelse. Vi har tittat upp mot stjärnorna och vi har gjort offer för att försäkra oss om en god skörd.

Att leva i en oviss framtid skrämmer oss, så industrin med att förutsäga nästa stora händelse är stor. Framtidsforskare, ekonomer och förståsigpåare trängs med spågummor och siare, och vetenskapen har åstadkommit en hel rad instrument för att kunna mäta förändringar och i förväg se mönster.

Vi vill ju så gärna veta vad som ska hända.

Vad skulle du formulera om du kände, med fullständig säkerhet och 100 % övertygelse, att allt det faktiskt kommer att genomföras? Vilken skillnad tror du det gör med vilken iver och lust du tar dig an dina avsiktsförklaringar? Hur länge skulle du vänta med att börja bearbeta en dylik lista? Precis.

Tänk om det är så att man inte behöver gå till en expert på framtiden. Det handlar om att skapa den.

Kommentera på inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>