Olof Röhlander

Tänk som en bokförläggare

I torsdags vaknade jag i Luleå. Via Stockholm, Göteborg och Skara gick jag och lade mig i Skövde. När vissa hör det undrar de hur man orkar. Jag ska berätta hur jag gör. Det handlar om att tacka ja till det som har nödvändighetens karaktär och nej till resten. Att lära sig att tänka som en bokförläggare.

En bokförläggare har den delikata uppgiften att sortera bland de råmanus som författare sänder in till förlaget. De allra flesta skickas tillbaka med ett vänligt ”Stort tack för erbjudandet, men inte just nu.”

Det händer att förläggaren ratar ett manus som man borde tagit in. Ibland blir det tvärtom, men skulle det inte ske någon som helst urskiljning bland alla förslag till samarbeten skulle verksamheten braka ihop. I huvudsak handlar det om att välja bort. Om riktningen är utstakad blir den processen enklare.

Anledningen till att jag orkar är för att jag tänker lite likadant. Att våga tacka nej till något som låter bra tar tid att lära sig, men det är en egenskap man behöver förvärva. Jag hade annars inte känt glädjen som andra dagar helt utan möten ger. Jag andas genom de där hålen, de får inte täppas till i onödan. Visst har jag då och då, likt en förläggare, missat saker jag borde bejakat, men det ingår i konceptet.

I grunden är det positivt med möjligheter, därför svarar jag av artighet på allt. Efter ett tag känns det direkt om det är något att gå vidare med. Har du lärt dig sortera? Om inte, tänk som en bokförläggare.

Kommentera på inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>